Selecteer een pagina

Donderdag de 15e was het dan zover. Nu ging het echt gebeuren. Alweer! Ongelooflijk hoe je zo in een jaar terecht komt waarin je meer weken weg bent van Nederland dan dat je daar bent. Rianne en ik ervaren het echt als een zegen dat we zo’n bijzonder jaar mogen hebben en zijn God daar ook echt dankbaar voor. Om kwart over zes in de ochtend ging de deurbel bij ons thuis. De ouders van Rianne en 2 van haar broertjes, mijn ouders kwamen ons ophalen om ons weg te brengen naar Schiphol. Na een prachtig gebed van mijn moeder stapte we in de auto en op het moment dat we de A1 opdraaiden begon de onrust toe te slaan bij mij. Gelukkig was de file die deze onrust veroorzaakte maar van korte duur en konden bijna de hele rit lekker door rijden. Mocht je er ooit over nadenken om richting Amsterdam de spitsstrook te nemen om tijd te besparen? Niet doen…. Toen we aankwamen op Schiphol bleken we namelijk te zijn ingehaald door de ouders van Rianne die via de normale rijstroken waren gereden.
Op Schiphol was het inchecken en naar de gate. Het moment van afscheid is nooit leuk, maar het lijkt wel alsof je daar een beetje aan kan wennen. De vlucht die we hadden gekozen leidde ons via Schiphol naar Parijs, naar Shanghai en daarna uiteindelijk naar Sydney. Op Shanghai hadden we een overstap van ongeveer 12 uur en dan moet je jezelf maar zien te vermaken in zo’n terminal. Een dutje doen, een filmpje kijken, ons zelf verwonderen omdat er in de terminal krabben worden verkocht, gewoon levend met een touwtje eromheen in de koelkast, zoals ze in Nederland de frisdrank zouden verkopen. Het kijken naar de verschillen in cultuur is ook een leuk tijdverdrijf. Schreeuwen, keel of neus ophalen, boeren, scheten, er gebeurde meer dan genoeg om van de ene in de andere verbazing te vallen. Voor het eten was het nog wel even zoeken, we hebben voor deze periode een redelijk krap budget en een maaltijd van ongeveer 10-15€p.p. was daar dan een redelijke aanslag op. We doen liever op het begin wat zuiniger zodat we op het einde een keertje goed uit eten kunnen. Gelukkig hebben ze overal op Shanghai airport waterkokers staan. Dit gecombineerd met de grote porties Noodlesoup die ze bij de FamilyMart verkochten voor 1€, zorgde ervoor dat we beide lekker konden eten.
Na het eten werd het toch al tijd om naar de gate te gaan, waar we na een kaart spelletje op tijd konden boarden. Het boarden gebeurde op tijd, maar het weer zorgde ervoor dat ons vliegtuig nog niet mocht opstijgen. De crew begon snel met het uitdelen van de maaltijden en drankjes zodat we nog op de grond konden eten. Mijn vermoeden is dat ze dit deden om ons een beetje bezig te houden. Als ze dit niet zouden doen dan zou waarschijnlijk het merendeel van de mensen knorrig en onrustig zijn geworden.  Het nadeel hiervan was toen de crew kreeg te horen zich klaar te maken voor vertrek. Binnen no-time moesten ze dus al het eten weer opruimen en met ongeveer 1,5 – 2u vertraging kwamen we aan op Sydney airport waar we opgehaald werden door 2 team leden van de SBS die ons ophaalden en veilig naar Port Kembla, Wollongong brachten in NSW, Australië.

Nu ik dit schrijf is het bovenstaande al een week geleden. Afgelopen week is er zoveel gebeurt!
We zijn begonnen met les in de methode aan de hand van het boek(je) Filemon. Maandag voordat we echt begonnen merkte ik dat ik een beetje moe was van de jetlag en een beetje gespannen werd en me afvroeg of het wel zou lukken. Juist op dat moment gaf God een knipoogje naar mij in de vorm van een klavertje vier. Het zei mij dat ik mee geen zorgen hoef te maken en dat het wel goed komt. En dat deed het! Afgelopen week zijn we het boek Filemon doorgegaan en daarbij stond de studie methode centraal. De methode bestaat uit:

  • Hardop lezen en kijken naar grove indeling.
  • Paragraaf titels maken.
  • Lezen en kleur coderen.
  • Observeren en interpreteren.
  • Toepassing.

Door gebruik te maken van deze stappen kom je erachter dat er in een boek zoals Filemon, zoveel lessen zitten. Mij viel bijvoorbeeld op dat Paulus in deze brief praat over mede-werkers, strijders en gevangene. Daarnaast praat hij ook over de heiligen. Dit alleen al zegt zoveel over eenheid in de kerk en dat we allemaal een eigen taak/rol mogen vervullen. Deze les word dan ook nog eens aangevuld door Paulus door te zeggen tegen Filemon dat Onesimus, de slaaf van Filemon, moet worden ontvangen zoals Filemon Paulus zou ontvangen, niet als een slaaf maar veel meer dan dat, als een broer!
Dit is maar een kleine samenvatting van de lessen die ik eruit haal en het voordeel van deze studiemethode is dat iedereen er iets anders uithaalt. De bijbel is misschien niet geschreven naar ons, maar in ieder geval wel voor ons.

Gisteren werden we benaderd door een vrouw die hier op de base werkt. Zij vroeg of wij geinterreseerd waren om haar auto te gebruiken. Jawel, zij bood haar auto aan, zodat Rianne en ik de omgeving konden vekennen. We zijn lekker een eindje naar het zuiden gereden en hebben (een klein beetje) de omgeving wat beter gezien. De omgeving is prachtig! Nou ja…. Sommige delen dan. Het is vooral heel industrieël, misschien is dit juist wel een reden dat de stranden zo mooi zijn, het  contrast wat ze geven met de rest van de omgeving. Met de foto’s hopen we een beetje duidelijk te maken wat de omgeving te bieden heeft.
De sfeer hier op de base is ook fantastisch. Het zijn wat minder mensen dan in Worcester, hierdoor is het makkelijk contact maken en voelt het al snel wat intiemer aan. Ok, we houden jullie verder nog op de hoogte!

Vanuit Australië wensen we jullie het allerbeste (dat is Gods zegen) toe.

Groetjes,

Ruurt en Rianne

Het klavertje 4

Het klavertje 4

Toen we naar Wollongong reden vanaf het vliegveld, stopten we nog even voor het uitzicht.

Toen we naar Wollongong reden vanaf het vliegveld, stopten we nog even voor het uitzicht.

sbs-wk1-26 sbs-wk1-27

Muur kunst in DTSklaslokaal hier in Wollongong

Muur kunst in DTSklaslokaal hier in Wollongong

sbs-wk1-31

Het onderwerp van afgelopen week.

Het onderwerp van afgelopen week.

Uitzicht op de steelworks van Port Kembla

Uitzicht op de steelworks van Port Kembla

Pelicans op de pier

Pelicans op de pier

Random

Random

Uitzicht op lake illawara

Uitzicht op lake illawara

pelican touchdown

pelican touchdown

Zonsondergang over het illawara meer.

Zonsondergang over het illawara meer.

Perfect dark

Perfect dark

Lights

Lights

Lights and dust in the nightsky

Lights and dust in the nightsky